Turnéminne från 1973

Liselott Larsen
Liselott Larsen, sångerska i första upplagan av Ragnarök

Vår första riktiga turné gick av stapeln under mellandagarna 1973 d.v.s från 26 dec till 30 dec.

Bandet var då Henrik Strindberg flöjt och gitarr, Staffan Strindberg bas, Peder Nabo Flöjt och gitarr, Lise Larsen sång, Mats Kristiansson Trummor och så jag, Peter Bryngelsson gitarr. 

Det var som en dröm att lämna familjelivets julvantrivsel på annandagsmorgonen och resa i turnébuss genom ett helgdagsfirande Mellansverige. Det här var innan vägarna rätades och byggdes upp på brovalv så asfaltslandsvägen gick upp och ner längs med gamla anrika grusvägsdragningar, rakt igenom städer och byar och med naturen som ett panorama runt om oss. Första spelningen var på Kumlaanstalten för landets då värsta förbrytare så annandagen firades med Bosse Dynamit och Svartenbrandt med jämlikar. Ofta släckte bara plitarna takbelysningen och lämnade oss ensamma med ca 50 mördare och banditer. 

Sedan bar det av till Power House I Örebro för Alternativ Jul. Vi spelade först våra vanliga rocklåtar men när vi inte hade mer gick vi över till helt akustiskt och där tändes liksom ett ljus i våra sinnen för vad som sedan skulle komma. 

Efter övernattning i ett kollektiv i några rivningskåkar bar det av till Stockholm för turné på ungdomsgårdar i förorterna. Rågsved, Sköndal och Bredäng. Kommer inte ihåg så mycket från detta inte ens var vi sov mer än att det kändes som att vi nu höll på att bli ett riktigt band. 

Peter Bryngelsson